03
May

Gastvrijheid in de uitvaartverzorging

‘Hospitality’ en ‘uitvaartverzorging’, twee verschillende werelden? Bij ‘hospitality’ denken we al snel aan een levendige, feestelijke setting, terwijl een uitvaart doorgaans geassocieerd wordt met rouw en verdriet. Toch ontdekte ik, na mijn overstap vanuit de hotellerie en het facilitaire werkveld in het bedrijfsleven, verrassend veel raakvlakken.

Wat is gastvrijheid?

Hospitality betekent letterlijk ‘gastvrijheid’. Het gaat in essentie over ‘het vriendelijk, warm en genereus ontvangen en behandelen van gasten’. Het gaat over hartelijkheid, over aandacht geven aan wensen en behoeften en over het creëren van een waardevolle herinnering die blijft.

Het grootste verschil

Uitvaartzorg is voor velen onbekend terrein. De stap naar Walpot Uitvaartverzorging in Eijsden, zo’n acht maanden geleden, was dan ook groot, maar voelde tegelijkertijd heel natuurlijk. Want werken met mensen, daar ligt mijn hart.

Vanuit mijn achtergrond in het bedrijfsleven, en nieuw in de uitvaartbranche, zie ik een duidelijk verschil: we ontmoeten mensen op een uiterst kwetsbaar moment in hun leven. Dit vraagt om extra zorgvuldigheid vanuit de hele organisatie. In de manier waarop mensen worden begroet en ontvangen, een handreiking of glimlach, de wijze waarop nabestaanden worden begeleid en de woorden van troost die worden gedeeld.

Houvast bij loslaten

Walpot heeft als uitvaartverzorger een faciliterende rol, zoals ik ook gewend ben vanuit het bedrijfsleven. Maar hier ligt de nadruk veel meer bij het bieden van houvast. Mensen hebben vaak geen idee van wat hun te wachten staat, van de keuzes die ze moeten maken. Keuzes over muziek, bloemen, een koffietafel of de kist. Uiteraard worden alle wensen en behoeften besproken. Maar de energie gaat veel meer uit naar fundamentele vragen: hoe neem je afscheid? Wil je mee begeleiden tot aan het graf? Wil je je geliefde nog een laatste keer zien? In tijden van verdriet en rouw, zijn wij een houvast voor mensen. Hun houvast bij loslaten. 

Wel meeleven, niet meelijden

Het werkt voor nabestaanden dan heel prettig om mensen om zich heen te hebben die wel meeleven, maar niet meelijden. Daarom is het onze zorg en verantwoordelijkheid om rust en helderheid te verschaffen te midden van verwarring en om leiding te bieden in tijden van verdriet. Dit vraagt om een delicate balans tussen empathie en efficiëntie, tussen medeleven en professionaliteit.

Gastvrijheid als troost

Laten we de kunst van gastvrijheid in de uitvaartwereld nog meer omarmen. En mensen écht houvast bieden in een tijd waarin ze dat nodig hebben. Want hoewel we de pijn en rouw niet kunnen wegnemen, kunnen we wel een liefdevolle omgeving creëren, waarin de last van verdriet wordt verzacht.

Bekijk hier het artikel in Voila. 

< Terug naar het nieuwsoverzicht

Default
foto
Begeleiding
Uitvaartverzorging Walpot
Pisartlaan 8
6245 SK Eijsden
Tel.: +31 (0)43 - 409 1244
Email: info@walpot.net
Algemene voorwaarden
Uitvaartcentra Langs de Gewannen 20
6235 NV Ulestraten
Tel.: +31 (0)43 - 409 1244
Email: begraafplaats@walpot.net
Algemene voorwaarden
Uitvaartcentra Pisartlaan 8
6245 SK Eijsden
P. Debyelaan 25 (MUMC+/azM)
6229 HX Maastricht
Langs de Gewannen 20
6235 NV Ulestraten
 
Copyright 2024 Walpot • Alle rechten voorbehouden • Privacy StatementDisclaimer
Ontwerp en Realisatie www.advacom.nl
Overlijden melden?
Bel +31 (0)43 4091244