18
Mar

Wat heeft u geregeld?

Overlijden, een onderwerp dat we liever vermijden. Beladen, ongemakkelijk, verdrietig. Toch is het goed om het gesprek aan te gaan. Door tijdig zaken op orde te stellen en functionele zaken vast te leggen, kunt u uw naasten in de toekomst veel regelwerk en onduidelijkheid besparen. Maak het bespreekbaar en ga het gesprek met uw naasten aan. Welke onderwerpen van belang zijn, dat leest u in dit artikel. 

Notariële zaken 

Het inschakelen van een notaris voelt voor velen als een grote stap. Wanneer die stap uiteindelijk dan wordt genomen, brengt dit ruimte voor opluchting en rust. Zaken staan vast, zwart op wit, u en uw nabestaanden weten waar ze aan toe zijn. Het eerste waar we vaak aan denken bij een notaris is het testament. Een document waarin nalatenschap wordt uitgewerkt. Wat gebeurt er met de bezittingen na overlijden, wie gaat er voor de kinderen zorgen wanneer beide ouders komen te overlijden, etc.

Maar daarnaast kan het ook raadzaam zijn om een levenstestament op te stellen. In dit testament wordt vastgelegd wie een volmacht krijgt over uw financiële en persoonlijke belangen wanneer u er zelf niet meer toe in staat bent. U legt zelf vast welke zaken geregeld moeten worden. Het is ook mogelijk om een wilsverklaring op te nemen binnen dit levenstestament. Hier zet u op papier welke medische behandelingen u wel of niet meer wilt ondergaan.

Medische wensen 

Het is raadzaam om een wilsverklaring vast te leggen waarop al uw medische wensen zijn vastgelegd. Mocht u op een moment komen dat u dit zelf niet meer mag beslissen, kan er altijd worden teruggegrepen naar dit document. Ook is het goed om in gesprek te gaan over de donorwensen die u heeft. Wilt u doneren? Wat mag gedoneerd worden, wat niet? Leg het vast en bespreek het, zo is iedereen op de hoogte van uw wensen en kan ervoor gezorgd worden dat dit ook naar wens wordt volbracht.

Administratieve zaken 

Tegenwoordig, in dit digitale tijdperk, beschikken we allen over verschillende abonnementen en lidmaatschappen. Ieder met een eigen inlog. Waar voorheen een telefoontje genoeg was, is er tegenwoordig wel meer voor nodig om alle zaken goed af te sluiten. Het is dan ook belangrijk dat u tijdig een overzicht maakt van alle abonnementen en lidmaatschappen die lopen. Bespreek dit met uw nabestaanden, stel een lijst met inloggegevens op en zorg dat deze lijst veilig bewaard wordt.

Uitvaart 

Naast het regelen van de administratieve zaken, is het regelen van een uitvaart een taak die zwaar op de nabestaanden weegt. Ze willen het goed doen, een waardig laatste afscheid dat écht past bij het unieke leven dat u heeft geleid. U kunt uw naasten een handje helpen door een aantal zaken te bespreken en vast te leggen. Zo kunt u ervoor kiezen om een uitvaartverzekering vast te leggen. Als u dat doet, zorg er dan voor dat deze altijd in geld uitgekeerd kan worden, dit biedt meer vrijheid in het vormgeven van uw eigen afscheid. Zorg er ook voor dat uw naasten op de hoogte zijn, spreek erover en schrijf het ergens op. Praat ook over uw wensen m.b.t. de uitvaart. Wilt u liever bitterballen of vlaai? Welke locaties vindt u mooi? Liever begraven of cremeren? Leg het vast, en laat uw naasten weten waar ze dit kunnen vinden. Dit biedt hen enorm veel houvast in die turbulente, emotionele periode.

Download hier de checklist

Om ook u wat houvast te bieden in het bespreekbaar maken- en vastleggen van bovenstaande zaken, hebben we een checklist gemaakt. Download hier de checklist en ga het gesprek aan. Het zijn moeilijke, maar bovenal enorm waardevolle gesprekken die u en uw naasten een hoop rust zullen beloven. Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog aanvullende vragen of komt u graag in contact met een van onze partners? Stuur dan een mailtje naar info@walpot.net. Wij helpen u graag verder. 

 

< Terug naar het nieuwsoverzicht

Default
foto
Begeleiding
Uitvaartverzorging Walpot
Pisartlaan 8
6245 SK Eijsden
Tel.: +31 (0)43 - 409 1244
Email: info@walpot.net
Algemene voorwaarden
Uitvaartcentra Langs de Gewannen 20
6235 NV Ulestraten
Tel.: +31 (0)43 - 409 1244
Email: begraafplaats@walpot.net
Algemene voorwaarden
Uitvaartcentra Pisartlaan 8
6245 SK Eijsden
P. Debyelaan 25 (MUMC+/azM)
6229 HX Maastricht
Langs de Gewannen 20
6235 NV Ulestraten
 
Copyright 2024 Walpot • Alle rechten voorbehouden • Privacy StatementDisclaimer
Ontwerp en Realisatie www.advacom.nl
Overlijden melden?
Bel +31 (0)43 4091244